Wie was Arnold Ap?

In het boek verhaal ik in hoofdstuk Jobi (p 216) over de dood van Arnold Ap in 1984. Ik kon me dit niet meer herinneren, maar tussen de stapel luchtpostbrieven die ik voor het boek gebruikte vond ik een krantenknipsel terug (zie inzet). Dit betrof overduidelijk een stukje uit de weekeditie van de NRC, met het karakteristieke, dunne krantenpapier. Ik heb dit ongetwijfeld uitgeknipt en bewaard of bij een brief naar mijn vriendin ingesloten.

NRC weekeditie mei 1984

NRC weekeditie mei 1984

Maar wie was Arnold Ap?

Het boek Papoea – Een geschiedenis van Dirk Vlasblom biedt uitkomst (2004, Uitgeverij Mets & Schilt). Hierin wordt beschreven dat Arnold afkomstig was van het eiland Numfor; dit ligt precies tussen de Vogelkop en het eiland Biak. Hij is antropologie gaan studeren aan de universiteit van Jayapura, de hoofdstad van Irian Jaya, en was ook muzikant in een band. Aanvankelijk speelde deze westerse muziek, maar later begonnen ze te experimenteren met traditionele Papoease melodiën. Arnold Ap begon zich steeds meer te manifesteren als een hoeder van de inheemse cultuur. Dit leidde uiteindelijk tot een rol bij de radio van Irian Jaya, waar hij jarenlang culturele programma’s verzorgde met traditionele muziek en actualiteiten.

Op 30 november 1983 werd Arnold thuis opgehaald en afgevoerd door militairen. De autoriteiten hoopten van hem meer te weten te komen over de activiteiten van een mogelijke stedelijke vleugel van de rebellenbeweging OPM (Organisasi Papua Merdeka). Hij zou daarbij mishandeld zijn.

Noordkust Nieuw-Guinea

Noordkust Nieuw-Guinea

In april 1984 zijn Arnold en enkele metgezellen met hulp van buiten uit de gevangenis ontsnapt. Met een auto zijn ze naar het strand gebracht en vandaar met een boot een stuk langs de kust gevaren, waar ze op land zijn afgezet. Hier moesten ze enkele dagen wachten. Toen kwam de boot inderdaad weer terug, maar dit keer met een zestal zwaar bewapende militairen aan boord. Die sprongen aan land en schoten Arnold dood.