Endulen

Een half jaar na de eerste ronde wordt het tijd om een nieuwe bestemming te vinden voor de opbrengsten uit de verkoop van het boek, die nu helaas wel aan het teruglopen zijn. We hebben gekozen voor de financiering van een ‘bedsidemonitor’ ten behoeve van het Endulenziekenhuis dat gelegen is in het Ngorongoropark in Tanzania.

Een bevriende en gepensioneerde huisarts in Assen is als het ware de belichaming van de context en de sfeer van het boek Brieven naar de groene hel. Hij komt oorspronkelijk uit Indonesië maar heeft een passie ontwikkeld voor de praktische tropengeneeskunde in Tanzania. Jaarlijks gaat hij naar het Endulenziekenhuis om daar een tijdje te werken (pro deo uiteraard) en vervolgens vertrekt hij naar Indonesië om daarvan bij te komen. Treffender kan het niet, al was voor mij indertijd de volgorde andersom.

Toen bleek dat hij bezig was om voor de volgende reis medische apparatuur en materialen te verzamelen, lag de gedachte voor de hand dat dit een geschikte bestemming was voor de inmiddels weer wat geaccumuleerde fondsen die via de verkoop van het boek waren binnengekomen, volledig passend binnen de doelstellingen van Stichting Chagos.

Het Endulenziekenhuis

Het Endulenziekenhuis

Het Endulenhospitaal is een 72 bedden tellend missieziekenuis, in 1976 opgericht door priester-arts Herbert Watschinger. Het ziekenhuis biedt zorg aan de Masaai bevolking in een afgelegen gebied zo groot als Nederland. Recentelijk is het ziekenhuis uitgebreid met een nieuwe kraamafdeling. Hierdoor kan hopelijk de hoge moeder-en kindsterfte bij een bevalling gaan dalen. Het is een verheugend feit dat er meer mensen naar het ziekenhuis komen om te bevallen. De keerzijde van de medaille is dat het aantal gecompliceerde bevallingen ook is toegekomen. Om de patiënten zowel op de operatiekamer én na de operatie beter te kunnen vervolgen is er dringend behoefte aan monitoren voor een continue registratie van bloeddruk, hartactie en zuurstofsaturatie.

Ik weet het, ‘samenwerking’ is weer ‘hulp’ geworden, en hulp en handel de nieuwe slogan. Daar is ook wel iets voor te zeggen. Maar in ziekenhuizen gaat het om acute noden, om leven en dood. Daar kunnen we geen koehandel bij gebruiken.