Over Khabari

Khabari is geen bestaand woord. Het kan een eigennaam zijn die een enkele keer voorkomt in een Arabisch land. Hier is het echter een samentrekking van ‘habari’ uit het Swahili, en ‘kabar’ uit het Indonesisch. In beide gevallen is de betekenis NIEUWS en moet men de gemeenschappelijke oorsprong natuurlijk in het Arabisch zoeken.

Khabari beoogt primair een weblog met artikelen te zijn die gaan over de context van het boek Brieven naar de groene hel. Dit betreft enerzijds de situatie in West-Papoea, het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea en sinds 1963 een provincie van Indonesiƫ. Anderzijds wordt het decor gevormd door de ontwikkelingen in Tanzania.

Na het schrijven van genoemd boek, en ook door recente reizen, werd ik weer nieuwsgierig naar beide landen. Hoe zou het de Papoea’s vergaan zijn sinds 1985, het jaar van mijn vertrek uit IndonesiĆ«? Zou de OPM (de rebellenbeweging) nog steeds actief zijn in West-Papoea (vroeger Irian Jaya)? Hoe heeft Tanzania zich verder ontwikkeld?

Ik had het eigenlijk nooit meer zo gevolgd doordat in de eerste jaren na 1985 het wonen in weer andere fascinerende landen mij volledig opeiste. Terug in Nederland namen kwamen nieuwe interesses en bezigheden daarvoor in de plaats. Maar nu gaat mijn volle aandacht weer terug naar die beide mooie plekken net ten zuiden van de evenaar, diametraal tegenover elkaar gelegen aan de Indische Oceaan, dat volgens sommigen eens het machtscentrum van de wereld zal zijn.

Vanzelfsprekend is deze weblog volledig op persoonlijke titel.

Op de hoofdpagina kunt u zich aan- en afmelden voor korte notificaties per email van nieuwe berichten (gemiddeld een notificatie per twee maanden).

Henk Krijnen